Sosyal Medya

sosyaltilki

OpenCart-TR
Katılım
20 Eyl 2013
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Bir çok facebook kullanıcısı artık reklamlardan,paylaşımlardan sıkılıp twitter’a yönelmeye başlayınca ve direk twitter ortamına dalınca eksiklikler ortaya çıkmaya başladı..Özellikle mention-hastag farkı,tweet atarken mention ayarlarını tam oturtama gibi sorunlar ortaya çıkmaya başladı..
Bir çok konuda twitter destek makalesi yayınlandı ama ben önemli olanlardan birkaç tanesini örnek vermek istedim..
Twitter Nedir? Nasıl kullanılır? makalesinde detaylı olarak twitter kullanımını anlatmıştım ama bazı konularda çok fazla maille soru gelmeye başladı bende buradan açıklamak istedim.
Tweetlerimi sadece benim istediklerim takip etsin? diyorsanız bu sayfadan hesabınızı gizleyebilirsiniz. (Tweetlerimi korumaya al seçeneğini aktifleştirin)
Mentionları nasıl yazarım? Neye dikkat etmeliyim? diyorsanız mention yani @sosyaltilki yaptığınız zaman bu tweet gönderdiğiniz kişinin Bağlan kısmındaki bahsedenler bölümünde görünecektir..Fakat tweeti atarken eğer @sosyaltilki yazısını başa alırsanız bu tweetinizi yanlızca @sosyaltilki hesabını takip edenler görebilir.Fakat tweetinizi yazdıktan sonra yada ilk kelimeden sonra @sosyaltilki yapıp mentionlarsanız bu tweetinizi tüm takipçileriniz herkes görür..
@sosyaltilki yazarak yada @destek yazarak o kişiye mention atarsınız, # yani sharp işareti kullanarak hastag yaparsınız..Buda twitter TT dediğimiz Top Trend olayı için kullanılır yada o kelime bazında yapılan aramalar için kullanılır..Örnek olarak “Sosyal medya çok aktif bir yer oldu” cümlesinde “#sosyal #medya çok aktif oldu” diyerek yazarsanız #sosyal ve #medya kelimelerinde yapılan aramalarda tweetleriniz gözükecektir..
Tweetlerinizi korumaya aldığınızda hastaglarda yada TT lerde tweetlerinizin görünmeyeceğini söylemek isteriz..Yani TT lerde tweetleriniz görünmez ve hiçbir arkadaşınız tweetinizi retweet yapamaz..
Takip eden kişileri takip etme zorunluluğunuz yoktur..Burası facebook değil :) İstediğiniz kişiyi takip edebilir,istediğiniz kişi tarafından takip edilebilirsiniz..
Eğer istemediğiniz kişiler sizi takip ediyorsa Block özelliğini kullanarak o kişinin tweetlerini ve diğer bilgilerini görmezsiniz. Örnek Bu kişi sizi takip etsede etmese de engelleyebilirsiniz..Takip ettiğiniz kişileri engellediğiniz takdirde hem karşı taraf hem de siz unfollow yapmış olursunuz.
Eğer iki kişiyi de takip ediyorsanız aralarındaki konuşmaları timelinenızda görebilirsiniz.
Bazı kişilerin tweetlerini bir yerde toplamak istiyorsanız ama takip etmek istemiyorsanız liste özelliğini kullanabilirsiniz.Yada takip ettiğiniz kişileri listeleyerek sadece onların tweetlerini görebilirsiniz.Örnek
Eğer bir kişiyi takip etmek zorundasınız ama retweetlerini görmek istemiyorsanız retweetlerini kapatabilirsiniz.
Tweetlerinizi retweet yada favorileri alınıp alınmadığını etkileşimler sayfasından görebilirsiniz (Bağlan bölümüne tıkladığınızda çıkan sayfa)
Profil sayfanızdan tweetlerinizi facebookta da yayınlayabilirsiniz..Facebook bağlan seçeneğini kullanarak facebook sayfalarınızda yada profilinizde gösterebilirsiniz. Profil - Anlatım
Şimdilik bilmeniz gerekenler bu kadar diyebilirim :) Yeni kullanmaya başlayan arkadaşlara bir kaç tavsiye niteliğinde hazırlamak istedim.


Neden Foursquare Kullanıyoruz?
Foursquare dünya genelinde yaygın halde kullanılan “Nerdeyim ben” sorusuna cevap veren bir sosyal medya ağıdır..Foursquare ile cep telefonlarımız aracılığıyla bulunduğumuz yerlerde bildirim yaparak o mekanda aynı anda bulunduğunuz diğer kişileri tanıyabilir,mekan veya yer hakkında bilgiye sahip olabilirsiniz.


Ayrıca bir çok alternatif özelliği olduğu gibi 2 farklı havaalanında girdiğiniz check-in yani yer bildirimi sayesinde kaç mil gittiğinizi vs size bildiren hoş bir sistem..
İlk başlarda herkes tarafından “Görgüsüzlük” olarak söylense de bende öyle düşünsemde sonradan farkettiğim bir çok özelliği var açıkcası..
Örnek olarak sıkça kullanmamı sağlayan özelliklerden birisi ise tip yani mekanlar hakkında yorumlar oluyor..Eğer farklı bir şehre gittiyseniz ve hiçbir yer bilmiyorsanız size en iyi klavuz düşüncesindeyim..
Misal kısa zaman öncesinde aydına gittiğimde bir antepli olarak aç kaldığımı düşünmüştüm..Ve nerede yemek yiyeceğim konusunda bir fikrim yokken restaurantlar arasından yorumlarla oldukça güzel yemek yiyebileceğim yerler bulmuştum..Hatta ilk gittiğimiz mekanda foursquare sayesinde yapılan özel bir spesiyelini söylediğimde adamın “size kim tavsiye etti merak ettim” sorusuna foursquare demiştim.
Diğer bir alternatif konusunda ise arkadaşlarının nerede olduğunu anlık olarak görebilmek olsa gerek.Misal bir kafeye yada farklı bir yere gittiğiniz de arkadaşlarınızın orada olup olmadığını da bu sayede görebiliyorsunuz..Tabi çok bilinen mekanlarda tekrar tekrar kullanılması biraz gıcık oluyor ama gitmediğiniz mekanlarda ve yeni keşfettiğiniz yerlerde oldukça güzel oluyor..
Yine aynı şekilde Antebin güzel nargile ve menengiç kahvesi yapan bir mekanıyla ilgili check inimden dolayı bir çok arkadaşıma o mekanı bu sayede tavsiye etmiş oldum.. (Gidenler çok memnun kalmıştı diyebilirim)
Tabi işin bir de zevkli kısmı badge dediğimiz rozet ve mekana göre puan seçenekleri var..Yeni gittiğiniz veya üst üste farklı mekanlarda aynı saatlerde girdiğiniz öğle yemeklerine kadar size farklı puan ve rozetler verebiliyor.Tabi puan toplama ve rozet konusu işi daha eğlenceli kılıyor açıkcası.
Ayrıca benim gibi yemek düşkünü biriyseniz kendi checklistlerinizle mekanlarınızı toplayıp “nereye gitsem” gibi bir soru da oradan mekanları hatırlayabilirsiniz..Tabi teknoloji konusunda biraz meraklıysanız ve böyle konularda eğer dikkatliyseniz sizin için harika uygulama olacaktır.. Örnek olarak Antepte Aç Kalmamak üzerine oluşturduğum checklist.

Foursquare Nasıl Kullanılır ?

Öncelikle foursquare.com üzerinden açıcağınız bir hesapla foursquare kullanmaya başlıyabilirsiniz.Ardından ise tüm iş cep telefonlarımıza kalıyor..Eğer GPS özelliği olan bir telefonunuz varsa bu adresten telefonunuza uygun uygulamayı indirerek başlıyabilirsiniz (Apple ITunes,Android market,Ovi gibi uygulama depolarında da bulunmaktadır.)
Telefonunuza indirdikten sonra kullanıcı ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra check in bölümünü kullanarak (sağ üstte olması gerekli uygulamada) bulunduğunuz mekanı tıklayıp,check in yapabilirsiniz..Ayrıca mekan hakkında olumlu yada olumsuz yorumlarını bildirebilirsiniz.
Not: Eğer uygulama size uzaktaki mekanları söylüyorsa telefonunuz GPS ini açıp tekrar güncelleyin sayfayı..Size yakın mekanların listesini gösterecektir..Yada arama tuşuyla mekanı aratabilirsin.
Foursquare olmayan bir mekanı ekleme.
Eğer gittiğiniz yer foursquare üzerinde yoksa arama kutusuna tam olarak ismini yazdıktan sonra en alt kısımda Not Listed – Add This place to check in here bölümünden mekanı ekleyebilir ve haritadan tam olarka yerini bildirebilirsiniz.
Mayor nedir ? Nasıl olunur ?
Mayor bir mekanın foursquare daki en çok aktif olarak o mekana gelen ve check in giren kişisidir..Mayor olmak için bulunduğunuz mekanda bir çok kez check in girerek mekanın sahibi olabilirsiniz.
Ayrıca foursquare bildirimlerinizi check in yaptıktan sonra isterseniz twitter,facebook profilleriniz de de paylaşabilirsiniz.Bu sayede diğer arkadaşlarınızın sizin nerede,ne yaptığınızı kolaylıkla öğrenebilecektir. (Her gittiğiniz yeri de check in yapmayın ama :) )
Gerçi her ne kadar şu anda insanlar kendi evlerini de mekan olarak ekleyip devamlı check in girselerde public ve önemli mekanlarda güzel bir uygulama diyebilirim..
 
Üst