DirecktAdmin MySQL Veritabanı Oluşturma

GENERAL

OpenCart-TR
Katılım
18 Ocak 2010
Mesajlar
80
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
41
Web sitesi
www.musterisepeti.com
MySQL Veritabanı
Bu konu, MySQL veritabanları ile ilgili bilgi içermektedir. Veri tabanı oluşturmak, veritabanlarını silmek, veritabanlarına kullanıcı eklemek, veri tabanlarının şifrelerini değiştirmek ve veri tabanlarını script ile düzenlemek gibi başlıklar ile ilgili bilgi verilmiştir. Kontrol paneli ve veri tabanı yönetimini, bu konu ile ilgili derinlemesine bilgisi olmayanlar için daha basit hale dönüşüyor.

Veritabanı Oluşturmak
Ana kontrol paneli menüsünden "MySQL Databases" ikonuna basın ve daha sonra "Create new Database" linkini tıklayın.

mysql.gif


Bir Database Name yazın. Bu, veritabanının ne için olduğunu size hatırlatacak bir isim olmalı. Eğer veritabanını bir chat script’i için kullanacaksanız, Database Name için “chat” yazın. İsim olarak chat yazarsanız, Database Name’iniz kullanıcıadı_chat olarak görünecektir.

Database Username ise, veritabanına giriş için kullandığınız isimdir. Database Name ile aynı olabilir. Yukarıdaki örnekte farklı bir isim (gary) seçilmiş. Database Username de, “kullanıcıadı_gary” şeklinde kullanılır.

Bu isimleri girdikten sonra, 2 kere olmak üzere şifrenizi girin ve “Create” tuşuna basın.

Veritabanı Kaldırmak
database.gif


Tüm veritabanlarının bir listesi, MySQL veritabanı menüsünde mevcuttur. Bir veritabanını silmek için, yanındaki kutuyu işaretleyin ve “Delete Selected” tuşuna basın. Yukarıdaki örnekte, “username_data1” i silmek istiyoruz.

Veritabanına Kullanıcı Eklemek
Bazen, veritabanınızla ilgili birden çok kullanıcı adınız ve şifreniz olsun isteyebilirsiniz. Bir veritabanına kullanıcı eklemek için, şu adımları izleyin:

Ana Veritabanı menüsünden, değişiklik yapmak istediğiniz veri tabanını seçin.
Ekranın üst köşesindeki "Create New Database User" linkine tıklayın.
Bir kullanıcı adı ve şifre girin, “Create” tuşuna basın.

database-user.gif


Ana MySQL veritabanı menüsünden, her bir kullanıcının kaç veri tabanı olduğunu görebilirsiniz.

Veritabanından Bir Kullanıcı Kaldırmak
Veri tabanı kullanıcılarını kaldırmak için, öncelikle ana MySQL menüsünden veritabanı ismine tıklayın. Örnekte, iki kullanıcısı olan "username_chat" veritabanına tıkladık.

remove-user.gif


username_chat veritabanı, 2 kullanıcıya sahip: username_chat ve username_gary2. Veritabanı kullanıcısını silmek için, yanındaki kutuyu işaretleyip, “Delete Selected” demeniz yeterli.

Veritabanı Şifresini Değiştirmek
Veritabanı şifresini değiştirmek için, öncelikle ana MySQL veritabanı menüsünden veritabanı ismine basın. Veritabanı kullanıcılarının listesini göreceksiniz (yukarıdaki resimde olduğu gibi). Veritabanı kullanıcısının şifresini değiştirmek için, “modify” linkine tıklayın ve yeni şifreyi girin. “Create” tuşuna basın. Bu değişikliği yapmak için, eski şifreyi bilmenize gerek yoktur.

Script’lerle çalışmak
Birçok script’in veritabanınızla ilgili dört şeyi bilmesi gerekir: database name, database username, password, and hostname (veritabanı adı, veritabanı kullanıcı adı, şifre ve host adı.

Database adı genellikle şu şekilde görünür:

KontrolPaneliKullanıcıAdı_VeriTabanıAdı. KontrolPaneliKullanıcıAdı, kullanıcı adınızı görüntülemek için kullandığınız kullanıcı adıdır. VeriTabanıAdı ise, veritabanınıza MySQL veritabanı menüsünden verdiğiniz isimdir. Örneğin, eğer kontrol paneli isminiz “gary” ise ve “count” adında bir veritabanınız varsa, “database name”iniz; gary_count olur. Bu veritabanı adını, script’inize girmek isteyebilirsiniz.

Veritabanı kullanıcı adı (database username), veritabanı adı (database name) ile aynı olabilir veya veritabanınız için farklı bir isim seçebilirsiniz. Veritabanı kullanıcı adınız, KontrolPaneliKullanıcıAdı_VeriTabanıAdı formunu alır.

Veritabanı şifresi, veritabanı oluşturulurken ayarlanır. Şifre, kontrol paneli şifresinden farklı olmalıdır. Script, veritabanını düzenleyebilmek için, veritabanı şifresini bilmek zorundadır.

Host adı, script’e, veritabanını nereye ulaştıracağını söyler. Genelde, bu 'localhost' (yerel host) olarak belirlenmiştir, çünkü script ve veritabanı aynı sunucuda yer almaktadır. Eğer script host adı yapılanışında bir metin mesajına izin vermiyorsa, sitenizin IP adresini girin.

Not: Veritabanınızı yarattıktan sonra, kontrol paneliniz sizi tüm bu bilgileri alabileceğiniz bir ekrana götürür. Bu sayfadaki değerleri alın ve onları script’inize ekleyin.

phpMyAdmin
phpMyAdmin, PHP’de yazılmış olan ve MySQL veritabanlarınızı idare eden bir araçtır. SQL cümleleri oluşturabilir; ekle, kaldır, sil (add, edit, delete), gibi şeylerle çalışabilirsiniz; oluştur, değiştir, iptal et (create, alter, drop) gibi tablolarla çalışabilirsiniz ve daha fazlasını yapabilirsiniz. phpMyAdmin, deneyimli kullanıcılara yöneliktir. Birçok PHP script’i, otomatik olarak veritabanını sizin için kurar, bu yüzden büyük ihtimalle phpMyAdmin kullanmak zorunda kalmazsınız.

phpMyAdmin’e, http://www.domainisminiz.com/phpMyAdmin ‘dan erişilebilir. phpMyAdmin kullanımı için daha fazla bilgi almak istiyorsanız, http://www.phpmyadmin.net adresini ziyaret edin.


Daha Fazla Yardım : http://www.directadmintr.com/forum
 
Üst